Latviski По русский


čebureki čebureeeki


Čebureki   Čebureks - gaļains, sulīgs uzkožamais izsalkuma remdēšanai ... sen senos laikos ... bija ...

Kārtējo reizi nopērkot bodē čebureku - bezgaršīgu mīklas pikuci, kurā no gaļas ir tikai nosaukums, top skaidrs, ka pūstošajā kapitālismā iegādāt labu mantu ir bezcerīgi, jo visi tik cenšas maksimāli lētu kaku saražot un notirgot pa bešeno naudu.

Nekas neatliek kā pārvarēt slinkumu un gatavot visu pašam.
Čebureku gatavošana nav sarežģīta, tiesa biku ķēpa būs gan.

Ķeramies klāt ...     Kārtīgai kaudzei ar čeburekiem - gabaliem trejdesmit - vajadzīgs
1. grami 500-600mts labas jēra maltas gaļas - pamatam
2. milti - apvalkam
3. puskilo parasto sīpolu - gaļas piedevai
4. kefīrs - gaļas pufīgumam
5. šļurciņa stipra alko - mīklas pufīgumam
6. kāds laksts ar zaļbarību - pildījumam
sāls, pipari, romas ķimenes un laba eļļa bez izteikta smacinieka

Sākam ar mīklas pagatavošanu ...

ņemam tādu lielāku bļodu,
lejam tajā 300mts gramus verdoša ūdens,
piepilinam šļurciņu - nu kādas divas ēdamkarotes eļļas,
ieberam vienu tējkaroti sāls
un beram glāzi ar miltiem ...
    visu rūpīgi maisam, maisam, līdz pazūd kunkuļi un mīklas sagatave pārvēršas šķidrā klīsterīgā masā ...

noliekam bļodu maliņā un ļaujam atdzist ...     piesperam šļurciņu alko klāt ...
te der šņabis, visītis, konjaks - viss kam 40 grādu voltāža

alko piedos mīklai burbuļainību ...
    rūpīgi maisot beram mīklai klāt kādas trejas glāzes miltu.
    Līdz iegūstam lipīgu līmveida pļecku - tagad pienācis laiks iegrābties tajā ar rokām...       mīcam, mīcam, mīcam mīklu ... ik pa brīdim pieberot pa karotei miltu
līdz masa sāk atlipt no rokām un izveidojas mīksta pļastalīna pikucis ...

Liekam mīklu malā uz kādu stundu "lai ievelkas"
    Ķeramies klāt čebureku pildījumam ...

Čebureks, kā jau klasisks kalniešu ēdiens, top no jēra gaļas, vai nu pērkam jēru un maļam paši, vai uzticam gaļas samalšanu savai "droši zināmai" pārdevējai ...

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic jēra gaļas kvalitātes pārbaudi ...     Nomizojam apmēram tik pat cik gaļas sīpolus un smalki, smalki sakapājam ...
    Liekam gaļai klāt smalki sakapātus sīpolus, kādu zaļbarības bunti "kas nu kuram garšo"
piparus, sāli "tā lai bikucīt pārsālīts"
romas ķimenes, kā jau vienmēr pie jēra gaļas

un viegli visu samaisam ...
    tagad būtiskais čebureku knifs - pie gaļas masas pielejam kādu pusglāzi/glāzi kefīra
kefīrs būs tas, kas dos to izteikto čebureka buljoniņu

viegli visu samaisam, lai veidojas pufīga gaļas masa ...     ķeramies klāt čebureku lipināšanai ...

no mīklas masas noraujam mazu pikuci un ar pudeli izritinam mīklu milimetru plānā plācenī ...

Vislabāk to darīt uz gludas virtuves virsmas bikucīt uzberot miltus "lai nelīp klāt"     ņemam ēdamkaroti ar kaudzi gaļas masas un izveidojam auss formas plakanisku čebureka pildījuma pikuci ...
    uzlokam gaļai pa virsu mīklu ...
    rūpīgi ar dakšiņu aizspaidam čebureku ciet, bet cenšamies "nepārdurt" mīklas apvalku ...     ar kādu "atbilstoša izmēra" bļodiņu izkožam čebureku no mīklas plāceņa laukā ...

čebureka lielums karājas no paša gaumes - bet pārspīlēt arī nevajag - labs ir tāds "pusplaukstas" izmērs ...

mīklu saņukājam pikucī, izrullējam pa jaunam un lipinam nākamo čebureku ...     lipinam, lipinam, lipinam, lipinam kamēr čebureku ierinda krājas.

tik skatamies, ka tie "nepielīp" pie virsmas - pieberam miltus apakšā 
    Pienācis laiks čebureku cepšanas priekiem ...

Ielejam nelielā katliņā puslitru eļļas, uguni apakšā un metam eļļā sīpolu apcepināties līdz melnumam

sīpols izsūks no eļļas visas liekās smakas ...     uzmanīgi, nešļakstoties - eļļas apdegumi ojjj kā sāp - laižam čebureku cepināties ...

neuztraucamies par eļļainību - eļļa čebureka iekšienē netiks, ja vien tas būs labi aizlipināts ...
    līdz čebureks paliek burbuļains un zeltains ...
    kad čebureks ir gatavs ? to noteikt var ļoti vienkārši ar ausi, kad pildījums ir sacepies, tā tauki sāk spraukties no čebureka laukā un viss sāk izteikti "sprakšķēt"

parasti tas ir ap 3-4 minūtēm ... velkam čebureku laukā ...     Liekam čeburekus sietā lai notek no apvalka eļļa ...
    mazliet pagaidam, lai pildījuma buljons sasūcas čebureka apvalkā un padara to elastīgāku, citādi kraukšķīgs apvalks kožot var saplīst un buljons "goda kreklu apsmērēs" ...

Čeburekus uz šķīvja un ēdam nost !

Pufīgi, ar sulīgu gaļas pildījumu - njammmm     Čebureki govoriš ? pagaršosim, pagaršosim ...    

Komentāri (1)  |  2012-09-06 23:06  |  Skatīts: 2484x
Croga* - 2012-09-06 23:07
Paldies normālajam cilvēkam par receptēm


- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ